Interview | Margriet Magazine | Smartphone Photography
Dutch Women's Magazine Margriet interviewed me on smartphone photography. You can find the whole article below.
Kiek nou, wat mooi
Een zonsondergang, diepblauwe zeeën, de kinderen lachend in het zwembad… Met je smartphone is een zonnig kiekje zo gemaakt. Maar hoe maak je die zomerfoto’s nou nét iets mooier/scherper/leuker om naar te kijken?
TEKST: FEMKE ZIJLEMA.
Smartphones hebben tegenwoordig zulke goede camera’s, dat we misschien wel meer vastleggen op beeld dan ooit. Ongemerkt klik je behoorlijk wat fotomomenten bij elkaar, om die daarna via Whatsapp, Facebook of Instagram met anderen te delen. Maar als je net iets langer stilstaat bij het maken van je foto, maak je niet alleen mooiere foto’s (voor anderen weer leuker om bekijken), maar komt wát je fotografeert ook beter uit de verf.
Ook niet onbelangrijk: besteed je iets meer tijd en aandacht aan het maken van je foto, dan ziet de wereld er ineens anders uit. Joost Bastmeijer, allround mediamaker, Instagramfotograaf (met 47.000 volgers) én reisliefhebber, geeft handige tips en trucs om meer uit je mobiele zomerfoto’s te halen.
Zon in je rug
Zonsondergang, licht dat weerkaatst in een glas, een strakblauwe lucht… mooi licht om te fotograferen heb je in de zomer zo te pakken. Maar dat zonnetje kan er ook voor zorgen dat je foto te donker of juist veel te licht is; maak je een foto tegen de zon in, dan is de kans groot dat het onderwerp te donker (onderbelicht) op de foto staat of zit er ineens een witte vlek op iemands neus (overbelicht). Dus: fotografeer altijd met de zon in je rug of de zon aan de zijkant. Dat gezegd hebbende is het leuk om ook juist wél een keer tegen de zon in te fotograferen. Dat zou zomaar een verrassend mooie vreemde eend in de bijt in het fotoboek kunnen zijn.
Neem de tijd
‘Snel een foto maken voordat het moment voorbij is.’ Ho, stop, wacht even. Wat vind je dan zo mooi aan het uitzicht? Of dat verlaten straatje? Misschien is het wel de schaduw die over de huizen valt of het rijtje geraniums aan de straatlantaarns. Kijk iets langer en dan zie je plaatjes die je daarvoor nog niet zag. Kijk dus als een fotograaf.
Het is leuk om ook juist wél een keer tegen de zon in te fotograferen.
Eén klik, twee foto’s
Stel, je wilt je man en kinderen die de zon in de zee zien zakken fotograferen. Hoe krijg je die verschillen in licht goed in beeld? Joost: “Als je een foto maakt, zie je ‘HDR’ in het beeld staan. Als je daarop klikt gaat die functie aan. Je camera maakt twee foto’s en legt die over elkaar, waardoor je dus én je gezin goed belicht én de zon duidelijk in beeld ziet.”
Face-time!
Je camera stelt automatisch het beeld al scherp, maar je kunt ook zelf kiezen waar je wilt dat je camera op focust. Dat doe je door op je scherm te klikken. Soms zie je al een geel kader om een hoofd, dat is omdat sommige camera’s gezichtsherkenning hebben. Dit betekent dat de camera zelf scherpstelt en het licht hierop instelt.
Een avond om nooit te vergeten
Zodra de zon onder is, wordt fotograferen lastiger. De camera’s van nu kunnen best goed omgaan met de schemer, maar let op. Joost: “Je denkt misschien: donker, flits aan. Niet doen. Want je wilt liever niet al te flets beeld en met fotobewerkingsapps kun je het licht later nog wel wat herstellen. Zeker doen: je camera stilhouden. Iedereen die op de foto komt moet ook stil blijven zitten. Is het echt te donker, maak dan dezelfde foto nog een keer mét flits en kijk wat je dan nog met nabewerken van de foto kunt maken.”
Allemaal even lachen
Op vakantiefoto’s wil je vooral laten zien waar je bent geweest en met wie je daar was, of een combi van die twee. Maar hoe zorg je ervoor dat de kijker het gevoel heeft dat hij er ook bij was?
NIET DOEN: te veel in scène zetten, dus geen poses of ‘allemaal even lachen’.
WEL DOEN: je gezelschap fotograferen, terwijl ze aan het eten zijn op het terras, spelen op het strand of genieten van het uitzicht. Let erop dat de omgeving én de mensen goed te zien zijn. Leuke klikmomenten: als ze in de hoek van het beeld staan en niet in het midden, zo zie je namelijk én de mensen en meer van de omgeving.
Niet te veel in scène zetten, dus geen poses of ‘allemaal even in de camera kijken en lachen’.
Thema van vandaag
En nóg een foto van het zwembad… Verrassender om naar te kijken en ook leuker om later om terug te kijken, is diversiteit in foto’s. Maar hoe doe je dat?
DOOR ELKE DAG EEN THEMA TE KIEZEN. Op maandag staat eten centraal (van terrasjes tot gerechten), op dinsdag de kleur blauw (van luchten tot zee), op woensdag het uitzicht, en zo kom je de week wel door.
OOK LEUK: zak bij elke foto even door je knieën en bekijk de wereld door de ogen van een kind.
GEEN INSPIRATIE? Op de populaire socialmedia-app Instagram heb je de Weekend Photo Challenge.
Je krijgt dan een weekendfotoopdracht. De smaak te pakken en zin om te delen, dan kun je de foto ook nog op je Instagramaccount uploaden onder vermelding van #whp (waarbij whp staat voor weekend hashtag project).
Waar sta je zelf?
Een gebouw komt beter uit de verf op beeld als je er recht voor gaat staan. Dat komt door de duidelijkheid: de kijker ziet precies hoe het gebouw eruitziet. Kijk daarom voordat je de foto maakt altijd goed waar je zelf staat. Een paar stappen naar rechts maakt de foto misschien nóg beter. Ook leuk: zet een paar stappen vooruit en kies één detail uit dat je heel mooi vindt. Bijvoorbeeld het openstaande raam met het Franse balkon, omdat het zo precies dat Franse vakantiegevoel weergeeft.
Selfie-do’s & don’ts
DON’T: jezelf van onderen fotograferen. Voor je het weet, heb je veel meer onderkinnen dan je lief is. Fotografeer ook niet te dichtbij. Flits uit, geen zon in de camera en ga liever niet onder een tl-buis staan.
DO: probeer eens een selfie van boven te maken, scheef of opzij! Dat flatteert meer en misschien krijg je er wel een mooie achtergrond (lees: blauwe lucht met vliegtuigstrepen) bij cadeau.
Wat staat waar?
Al eens van ‘de regel van derden’ gehoord? Voor fotografen is het een belangrijke regel, omdat het je helpt om een foto wat speelser in te delen. Er is dan letterlijk meer te zien, omdat je niet alles standaard in het midden op de foto zet. En dat is leuker en verrassender om naar te kijken. Het werkt zo: voordat je een foto maakt, verdeel je je beeld in negen gelijke vlakken. Het onderwerp van je foto zet je op een van de vier snijpunten en dan: klik! Via je instellingen op je mobiele telefoon kun je deze instellingen aanzetten. Ook handig: je ziet meteen of je foto recht is.
Een stapje dichterbij
Stel, je wilt iets van heel dichtbij fotograferen, een mooie bloem, een bord met eten of een hagedisje bij het zwembad. Hoe krijg je dan het mooiste resultaat? Joost: “Wat je veel mensen ziet doen, is inzoomen op je camera zelf. Helaas is je camera daar niet goed genoeg voor, hij zoomt namelijk digitaal in, de kwaliteit wordt slechter en je beeld dus korreliger. Hoe dan wel? Maak een foto van veraf en snijd de foto later in een bewerkingsapp alsnog bij. Nog beter, sluip zo dicht mogelijk naar de hagedis, tik op je scherm op de plek waar de hagedis zit en je mobiel doet de rest van het werk qua scherpte en diepte-effect.”
En dan nabewerken
Na het klikken gaat er nog een wereld voor je open. Er zijn heel veel bewerkingsapps, waarmee je je foto kunt oppoetsen, scherper maken, voorzien van een filter, in- en uitzoomen, aansnijden, de horizon rechttrekken, pukkeltjes wegpoetsen en nog meer. En dat hoeft helemaal niet veel werk te zijn.
DE INSTAGRAM-APP: hiermee kun je wijzigen aanbrengen, je foto bewerken, spelen met de instellingen of kiezen voor een filter, en soort masker dat over je foto heen gaat. Met zo’n filter kun je je foto bijvoorbeeld zwart-wit maken of een andere tint geven, zodat het zonniger lijkt. Je kunt zelfs een filter gebruiken om je verbrande huid minder rood te doen lijken. Joost: “Zet een filter nooit op volle sterkte. Dit doe je door nog een keer op het gekozen filter te klikken. Met de eerste ‘klik’ selecteer je het filter, met een tweede kun je kiezen hoe heftig het filter mag zijn. Je kunt hem in plaats van op honderd, beter op vijftig zetten. Dan zijn je foto’s niet zo overduidelijk bewerkt; je kunt zo nog wat aanpassen qua licht en compositie. Wil je je foto niet op Instagram delen, maar wel de app gebruiken om de foto te bewerken? Als je telefoon op vliegtuigstand staat, kun je de foto die je bewerkt gewoon opslaan in de galerij van je telefoon. Je krijgt dan een foutmelding waarin staat dat Instagram het later nog eens probeert als je weer een verbinding hebt. Druk dan op het kruisje om de foto te verwijderen. De bewerkte foto is dan opgeslagen.”
VSCO: deze gratis app heeft allemaal filters die je foto’s mooier maakt, maar er nog steeds naturel laat uitzien. Je kunt eventueel filters bijkopen. Gratis voor Android en iphone.
SNAPSEED: deze app heeft veel functionaliteiten. Er zijn de basics, zoals licht en kleur aanpassen en foto’s scherper maken, maar je kunt er veel meer mee. Zoals een pukkeltje op je neus egaliseren of je huidskleur wat aanpassen als je bijvoorbeeld die dag iets te lang in de zon hebt gelegen. Niet ingewikkeld, maar het kost wel even iets meer tijd dan de standaardaanpassingen. Gratis voor Android en iphone.
EN OOK: de meeste smartphones hebben ook steeds betere eigen bewerkingshulpmiddelen die je direct na het nemen van een foto kunt gebruiken. Liever geen app? Dan kun je je foto uploaden via bijvoorbeeld fotoaanpassen.nl en vanaf je laptop bewerken.
Zet een filter nooit op volle sterkte. Dan zijn je foto’s wat meer naturel en niet zo overduidelijk bewerkt.
Na genieten komt nágenieten
En goede voorbereiding is het halve werk! Begin daarom tijdens je E vakantie al met het fotoboek dat je straks wilt gaan afdrukken.
- Maak een begin- en eindfoto voor je boek. Schrijf bijvoorbeeld jullie vakantiebestemming en de datum in het zand en maak daar een mooie foto van. En als mooie eindfoto de zonsondergang?
- In je mobiel kun je een apart mapje aanmaken waar je de vakantiefoto’s inzet die je straks wilt gaan afdrukken. In de fotogalerij kies je bij menu voor ‘album maken’. Als je een foto selecteert (door bijvoorbeeld de foto lang ingedrukt te houden) en dan op ‘verplaatsen naar album’ klikt, zet je de foto in het mapje. Je kunt ook kiezen voor de optie ‘selecteren’ om meerdere foto’s tegelijk te verplaatsen.
MEER LEZEN:
Smartphotos, maak en deel de mooiste foto’s met je mobiele telefoon, Janou Zoet, € 14,99
MEER KIJKEN:
Youtube, zoek op: ‘Zo maak je de beste foto’s met je smartphone’.
VRAGEN?
Op Instagram kun je Joost vragen stellen via @joostbastmeijer over fotograferen met je telefoon.
Fotografie: istock, getty images.